Φωτογραφία 8 από 9 στο Φωτογραφίες τοίχου

Η τελική πράξη στην ζωή ενός αρχαιολόγου - ήρωα που επέλεξε να θυσιαστεί για να σώσει την Παλμύρα

Η επικαιρότητα σε κάνει να ξεχνιέσαι από άλλες σημαντικές στιγμές. Τον Khaled al-Asaad το Αθηνολόγιο τον τίμησε την ημέρα του θανάτου του όπως άξιζε σε έναν ήρωα του πολιτισμού. Πριν λίγες εβδομάδες η τελική πράξη της δικής του ύπαρξης ολοκληρώθηκε μετά την ανακάλυψη στα συντρίμια της Παλμύρας του σώματός του.
Ο κορυφαίος αρχαιολόγος μου ήταν γνωστός πριν τον μαρτυρικό του θάνατο στα βάρβαρα χέρια των δολοφόνων της ISIS. Ένας άνθρωπος παθιασμένος με την γενέτειρα του την Παλμύρα στην οποία αφιέρωσε την ζωή και το έργο του. Της έδωσε την ζωή του κυριολεκτικά. Όταν οι δολοφόνοι της ISIS μπήκαν στην Παλμύρα εκείνος αρνήθηκε να την εγκαταλείψει προκειμένου να προστατέψει το μουσείο της πόλης και τις αρχαιότητες που προστάτευε μια ζωή. Συνελήφθη, τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, αλλά δεν υπέκυψε και δεν αποκάλυψε που είχε κρύψει τις αρχαιότητες. Στα 82 του χρόνια στάθηκε βράχος μπροστά στις αξίες του και άντεξε κάθε βασανισμό μπροστά στο μεγαλείο των μνημείων του κόσμου. Αποκεφαλίστηκε με τις κατηγορίες του ειδωλολάτρη, το κεφάλι του στήθηκε ως τρόπαιο στον χώρο που προστάτευε μια ζωή και που με την δική του θυσία κατάφερε να σώσει ένα κομμάτι του.
Ο Khaled al-Asaad είναι ένα παράδειγμα σύγχρονου ήρωα. Ενός πραγματικού ανθρώπου του πολιτισμού και ένας πραγματικός άνθρωπος του πολιτισμού και των μνημείων δεν φοβάται τον θάνατο, ούτε τον σωματικό πόνο αλλά την ζωή σε έναν κόσμο που τα μνημεία και τα σύμβολα που κουβαλάνε δεν θα υπάρχουν. Δεν υπολόγισε την ζωή του, υπολόγισε τις τεράστιες αξίες του που καμία ISIS δεν θα μπορούσε ποτέ να βλάψει όσα κοφτερά μαχαίρια και αν χρησιμοποίησε γιατί ήταν πολύ ανώτερες από οτιδήποτε. Η ISIS δεν υπάρχει πια στην Παλμύρα αλλά άφησε πίσω της ερείπια. Η σκιερή της ύπαρξη άφησε έναν θλιβερό απολογισμό με εκατοντάδες ισλαμικά, αρχαία και χριστινιακά μνημεία κατεστραμμένα αλλά η ζωή του Khaled al-Asaad είναι ό,τι απομένει στο κουτί της Πανδώρας. Ίαση σε έναν κόσμο που χάνεται διαρκώς...

Το άλμπουμ του χρήστη Panos Ritsos: Φωτογραφίες τοίχου


0 σχόλια